6497 Gidran-40 (Apor)

A fajtafenntartást és a genetikai diverzitást tekintve különleges mén. Az anglo-arabnak tekintett gidrán fajta legszebb genetikai szerkezetét mutató származása van. Őseinek negyedik sorában a 16 ősből négy angol telivér, négy arab telivér (magyar álláspont szerint shagya arab). A pusztán statisztika mögött viszont nagyszerű teljesítményű és teljesítményt örökítő ősök sorakoznak. Mindjárt lehet említeni a legendás örökítésü Szikrázó angol telivért, a gidrán fajtában az utóbbi 15 év legjelentősebb örökítőjét a Naum telivért. Az arabok közül kiemelkedik a military sportba Magyarországos berobbant 3029 Izsófalva Kiheilan-49, használati nevén Kenitra nevű mént. A sort folytatni kell a Mersuch XXII ménnel, amelyik Romániában nehézosztályú ugróló volt és jobbnál-jobb ivadékokat hagyott maga után a gidrán tenyésztésben. De a szorosan vett gidrán ősök között is a teljesítménysportban jelentős ősök vannak, mint pl. a Gidran XVIII törzsmén.

Az ősök teljesítményének figyelembe vételével minden adott ahhoz, hogy jó ménről vélekedjünk.

Maga az egyed rendkívül nemes megjelenésű, rugalmas és térnyerő mozgású. A 2020-ban teljesített ménvizsgát meggyőzően zárta. Azóta fogatkiképzést is kapott és egyes bemutatófogatban nagyszerűen szerepel.

Bottal mért marmagassága 163 centiméter, de ez a genetikai szerkezet nem is képesítheti többre a lovat. A „B” genealógiai vonalba tartozik, ami a vonalfenntartás miatt egyrészt fontos, másrészt szélesíti a „B” genealógia vonalat. A fajta egészének genetikai diverzitására is kedvezően hat, mert a származásában előforduló ősök a magyarországi állományban alacsony gyakorisággal fordulnak elő. Könnyedén lehet vele olyan párosításokat végezni, ami nem jár még távoli rokontenyésztéssel sem.

A származása és megjelenése alapján sokra tartott mén az ivadékaiban igazolhatja vissza az iránta meglévő lelkesedést.

Született:

2014

Tenyésztője:

Vörös József, Gyűrűs

Tulajdonosa:

Vörös József, Gyűrűs

Felállítási helye:

Gyűrűs (Vörös József +36303838444)

Mérete:

163/173-190-20,5

Dátum: