Image Alt

Bemutatkozás

Tisztelt Tenyésztőtársak!
Kedves érdeklődők!

A Mezőhegyesi Ménesbirtok 220 év után, 2004-ben privatizálásra került, majd a Magyar Állam, a „2016. évi XCI törvény a Nemzeti Ménesbírtok és Tangazdaságról” értelmében visszavásárolta azt. A törvény 2 §. 1 bekezdése többek között a gidrán, a furioso-north star és a nóniusz fajták tenyésztését szabja feladatául.

A törvényben foglaltak megvalósítása érdekében, ötvenév után 2017-ben, közel 100, mezőhegyesi eredetű gidrán ló került vissza az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad kezelésében lévő Marócpusztai Gidrán Ménesből.

A rendszerváltást követően az állattenyésztésről szóló 1993. évi CXIV törvény rendelkezett a fajtafenntartásról, s e jogszabályi környezetben működött a Kisbéri és Gidrán Lótenyésztő Országos Egyesület. Az egyesületben a gidrán fajta az alapításkori 100 alatti egyedszámról 300 tenyészkanca feletti állományra nőtt.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságról szóló 2016. évi XCI törvény és az időközben történetének legnagyobb egyedszámúvá nőtt gidrán fajta ténye együttesen vetette fel már 2017-ben az önálló gidrán lótenyésztő egyesület alapítását.

A fajta elkötelezett tenyésztőivel való egyeztetések során az önálló gidrán egyesület kezdeményezése széleskörű támogatást kapott, s ebből kifolyólag elkezdődött az egyesület alapításának folyamata. E folyamat közben mindvégig éreztük a Kisbéri és Gidrán Lótenyésztő Országos Egyesület vezetésének és tagjainak segítő támogatását.

glme_logo-v1-01

A cégbíróság 2019-ben „Gidrán Lótenyésztők Magyarországi Egyesülete” néven bejegyezte az egyesületünket, majd az Agrárminisztérium hozzájárult a Kisbéri és Gidrán Lótenyésztő Országos Egyesülettől a Gidrán fajtafenntartói jog átvételéhez. Az Agrárminisztérium eme határozatával önálló tenyésztőszervezetté alakultunk. Gidrán Lótenyésztők Magyarországi Egyesülete 2020. januárjától önállóan végzi a fajtafenntartást.

A folyamat sikerre vitele érdekében köszönjük minden aktív szereplőnek a munkáját, az előttünk álló feladatok megvalósításában számítunk a gidrán fajta elkötelezett tenyésztőire és minden tagunkra.

Mezőhegyes, 2020. január